DinkelSurvivalRun

Pers informatie

Eerste DinkelSurvivalRun in Losser: Een Uitdagend Avontuur voor Jong en Oud!

Op zaterdag 24 februari 2024, wordt de gemeente Losser het decor voor een opwindend en uitdagend evenement – de allereerste DinkelSurvivalRun. Deze unieke sport combineert hardlopen met een reeks uitdagende hindernissen en tests van kracht, conditie, technische vaardigheid en doorzettingsvermogen. Of je nu een doorgewinterde atleet bent of een nieuwkomer, de DinkelSurvivalRun biedt uitdagingen voor iedereen.

Wat is een survivalrun?

Survivalrun is een veelzijdige buitensport, die hardlopen combineert met hindernissen. Het is een uitdagende sport waarbij kracht, conditie, souplesse, techniek en doorzettingsvermogen belangrijk zijn. Want naast het lopen en de hindernissen speelt ook de ‘strijd tegen de elementen’ een belangrijke rol. Water, wind en temperatuur kosten extra kracht tijdens een survivalrun. En survivalrun gaat altijd door: zomer en winter!

Tijdens een survivalrun leg je een grotendeels onverhard parcours hardlopend af. Paden, sloten, bossen, weilanden en af en toe een stukje asfalt. Onderweg neem je natuurlijke en opgebouwde hindernissen. Natuurlijke hindernissen zijn bijvoorbeeld duikers, omgevallen bomen en water. De opgebouwde hindernissen kunnen balken, netten, touwen, pakladders en allerlei combinaties ervan zijn. Ook boogschieten, houthakken en kajakken kun je tegenkomen tijdens een survivalrun.

Ontstaan van de organisatie

In 2018 is er begonnen met de survivalrun vereniging de DinkelSurvivalRunners. In de afgelopen jaren is er een volwaardige arena gebouwd die op 14 mei 2022 officieel is geopend. Bij de vereniging is het ledenaantal ondertussen opgelopen naar ongeveer 90 leden, en sinds juni 2022 is er ook gestart met training voor jeugdleden. We kunnen het dus een volwaardige survivalrun vereniging noemen.

Vanuit deze vereniging wil een groep enthousiastelingen een echte survivalrun wedstrijd organiseren. Hiervoor is een aparte stichting opgericht om de risico’s voor de vereniging beperkt te houden. In 2023 is de stichting Dinkel Survival Run opgericht met als doel het organiseren van survivalrun wedstrijden door de omgeving van Losser. 

Een survivalrun is een wedstrijd met routes van 7 of 14 kilometer over en door bos, akker en water met vele hindernissen. Dit zal plaatsvinden in nauwe samenwerking met landeigenaren en andere stakeholders en bij een volwaardige wedstrijd zullen er tussen de 1.000 tot 2.000 survival atleten uit alle windstreken van Nederland, Duitsland en België meedoen. De eerste keer verwachten we ongeveer 500 deelnemers te hebben. Deze organisatie wordt gedragen door vrijwilligers en is zonder winstoogmerk.

De run die wij willen organiseren vindt plaats in het centrum van Losser, het DSR terrein, het Dinkeldal en in de Zandbergen. De conceptroutes (7km & 14km) zijn te vinden op onze website: https://dinkelsurvivalrun.nl/informatie/route.

De datum waarop wij de eerste run laten plaatsvinden is op 24 februari 2024. Bij deze run betrekken wij het hele dorp. Onder andere de boerenmarkt, het plein voor het gemeentehuis, de brink en het buitengebied. We willen dat het wat toevoegt voor het hele dorp, niet alleen de survivalaars. 

Om de run toegankelijk te houden voor alle Lossenaren bieden we naast de wedstrijdcategorieën die alleen te doen zijn door getrainde survivalaars ook een recreatieve en familierun aan die leuk en te doen is voor iedereen. En voor het publiek, en bijvoorbeeld van de boerenmarkt, is het ook erg leuk om te zien.

De uitdagingen:

De DinkelSurvivalRun biedt twee afstanden voor deelnemers van alle niveaus:

8 kilometer: De familierun is ideaal voor groepen vrienden of familie vanaf 3 personen. Hindernissen zijn toegankelijker, teamwork is aangemoedigd. Individuele lopers hebben de uitdaging om alle hindernissen correct uit te voeren en een mooie tijd neer te zetten.

14 kilometer: Je kunt kiezen tussen individueel of in een team. Bij de teamrun start en finish je met een groep van 4 personen, met één gezamenlijke eindtijd. De hindernissen zijn even uitdagend in beide categorieën.

Voor iedereen:

De DinkelSurvivalRun verwelkomt deelnemers van alle niveaus, van beginners tot doorgewinterde atleten. Het draait niet alleen om competitie, maar ook om gemeenschap en plezier.

Oproep voor vrijwilligers:

We zijn ook op zoek naar enthousiaste vrijwilligers om ons te helpen dit evenement tot een succes te maken. Ervaring met de sport is niet nodig. Vrijwilligers kunnen assisteren bij het in de gaten houden van de hindernissen, het uitdelen van shirts en het ondersteunen van diverse andere taken. Meld je aan via onze site, of neem contact met ons op via secretaris@dinkelsurvivalrun.nl als je geïnteresseerd bent om deel uit te maken van de dag.

Meer informatie:

Voor meer informatie en inschrijvingen, bezoek onze website: https://dinkelsurvivalrun.nl

Laat de DinkelSurvivalRun in Losser jouw persoonlijke uitdaging zijn en een kans om deel uit te maken van iets groots. Wij kijken uit naar je deelname, hulp of bezoek!